logo

Kameli on suuri nisäkäseläin, joka kuuluu infraklass istukan, Laurasiatheria nadorder, irrotus artiodactyls, Corny alamaisuus, perhe kamelids, suvun kamelit (Lat. Camelus).

Useilla vierailla kielillä sana "kameli" kuulostaa samanlaiselta kuin latinankielinen nimi: englanniksi kameli kutsutaan kameliksi, ranskaksi kutsutaan chameauksi, saksaksi Kameliksi ja espanjalaisiksi kamelliksi.

Eläimen venäläisen nimen alkuperä on kaksi versiota. Yhden niistä mukaan goottilaisella kielellä kamelia kutsuttiin "ulbandusiksi", mutta mielenkiintoisesti tämä nimi viittasi elefanttiin. Ja hämmennys syntyi siitä, että ihmiset, jotka kutsuivat niin suurta eläintä, eivät koskaan nähneet norsuja tai kameleita. Sitten slaavit hyväksyivät sanaa, ja "ulbandus" muuttui "kamelaksi". Uskottavampi versio tunnistaa eläimen nimen Kalmyk-nimityksellä "burgyud". Mutta kukaan ei epäile sitä, että kameli on aavikon todellinen laiva, joka kattaa satoja kilometrejä laajaan hiekkarantoihin.

Camel - kuvaus, kuvaus, rakenne.

Kameli on kooltaan melko suuri eläin: keskimääräinen korkeus aikuisen karvissa on noin 210-230 cm ja kamelin paino on 300-700 kg. Erityisesti suuret henkilöt painavat yli tonniin. Rungon pituus on 250-360 cm kahdessa haalistuneessa kamelissa, 230-340 cm yksivärisessä. Miehet ovat aina suurempia kuin naaraat.

Näiden nisäkkäiden anatomia ja fysiologia ovat selkeä osoitus niiden sopeutumisesta elämään kovissa ja kuivissa olosuhteissa. Kamelilla on vahva, tiheä perustus, pitkä U-muotoinen kaula ja melko kapea, pitkänomainen kallo. Eläimen korvat ovat pieniä ja pyöreitä, joskus lähes kokonaan haudattu paksuihin turkisiin.

Kamelin suuret silmät suojataan luotettavasti hiekasta, auringosta ja tuulesta paksuilla, pitkillä silmäripseillä. Vilkkuva kalvo, kolmas silmäluomen, suojaa eläinten silmät hiiltä ja tuulta. Sieraimet on muotoiltu kapeiksi rakoiksi, jotka pystyvät sulkeutumaan tiiviisti estämällä kosteuden menetyksen ja suojelemaan hiekkamyrskyjen aikana.

Sivustolta otettu: ephemeralimpressions.blogspot.ru

Kamelin suussa kasvaa 34 hampaat. Eläinten huulet ovat karkaistuja ja meheviä, sopeutettuina reunoilta ja kovaa kasvillisuutta. Ylänauha haarautui.

Kuva: Klaus Rassinger, Gerhard Cammerer

Rintakehässä, ranteissa, kyynärpäissä ja polvissa kotieläimiä on suuria kalluksia, jotka sallivat nisäkkäälle laskeutumisen kivuttomasti ja makaavat kuumalla maaperällä. Villissä yksilöissä kyynärpäät ja polvet eivät käy. Jokaisen kamelin jalkapuoli päättyy haarukkapäähän, jolla on jonkinlainen kynsi, joka sijaitsee kotelon tyynyssä. Kaksijalkaiset jalat ovat ihanteellinen laite liikkuvalle kivikkoiselle ja hiekkaiselle maisemalle.

Kuvaaja: 3268zauber

Kamelin hännän runko suhteessa runkoon on melko lyhyt ja se on noin 50-58 cm. Pään päässä on harja, jonka muodostaa pitkä karva.

Kuva: Ltshears

Kameleilla on paksu ja tiheä takki, joka estää kosteuden haihtumisen lämpöä ja lämpenemistä kylmissä yönä. Kamelin hiukset ovat hieman kiemurteleva, ja sen väri voi olla hyvin vaihteleva: vaaleasta tummanruskeaan ja melkein mustaan. Eläinten napeilla on parittuja rauhasia, jotka luovat erityisen hajuisen salaisuuden, jonka kanssa kamelit merkitsevät alueitaan, taipuvat kaulaansa ja pyyhkäisevät itsensä kivillä ja maaperällä.

Kuvaaja: Kuribo

Päinvastoin kuin yleinen uskomus, kamelin kyyhky ei sisällä vettä vaan rasvaa. Esimerkiksi kaksinkertaisen kamelin kummassakin on enintään 150 kg rasvaa. Kauha suojaa eläinten selkää ylikuumenemiselta ja on varaaja energian varauksille. Kameleissa on kaksi läheisesti toisiinsa liittyvää lajeja: yksisarvinen ja kaksipäinen, joiden evoluutiokehityksellä on 1 tai 2 kynnystä, samoin kuin eräitä elinympäristöolosuhteisiin liittyviä eroja.

Nestemäiset kamelit pysyvät mahalaukun kudoksissa, joten ne kestävät pitkittynyttä kuivumista. Kameleiden verisolujen rakenne on sellainen, että pitkällä dehydraatiolla, kun toinen nisäkäs olisi kuollut kauan sitten, niiden veri ei sumentu. Camels voi elää ilman vettä pari viikkoa, ja elää ilman ruokaa noin kuukausi. Näiden eläinten erytrosyytit eivät ole pyöreitä, mutta soikeita, mikä on harvinainen poikkeus nisäkkäiden keskuudessa. Koska vettä ei ole pitkään aikaan, kameli voi menettää jopa 40% painostaan. Jos eläin menettää painonsa viikossa 100 kg: lle, veden saaminen lopettaa janoa 10 minuutin ajan. Kaiken kaikkiaan kameli juo yli 100 litraa vettä kerrallaan ja täyttää 100 kg: n painon, joka palaa kirjaimellisesti silmiimme.

Kuva: Trachemys

Kaikilla kameleilla on erinomainen visio: he voivat nähdä henkilöä kilometriä kohti ja liikkuvan auton 3-5 kilometriä. Eläimillä on hyvin kehittynyt tunnelma: he tuntevat veden lähteen 40-60 kilometrin etäisyydellä, he helposti ennakoivat ukkosen lähestymistä ja menevät siihen, missä suihkut kulkevat.

Huolimatta siitä, että suurin osa näistä nisäkkäistä ei ole koskaan nähnyt suuria vettä, kamelit voivat uida hyvin, hieman kallistaa kehoa sivulle. Kameli kulkee amble, kun taas kamelin nopeus voi saavuttaa 23,5 km / h. Jotkut villit haptagues voivat kiihdyttää 65 km / h.

Kamelin ääni on kuin aasin haukkuminen. Erityisen usein eläimet antavat äänen, kun he nousevat kuormaan.

Kamelin luonnontieteellinen viholliset.

Kamelin tärkeimmät luonnolliset viholliset ovat susia. Aikaisemmin, kun kameleiden elinympäristöissä löydettiin tiikereitä, he hyökkäsivät sekä villieläimiin että kotieläimiin.

Kamelin elinajanodote.

Kameli elää keskimäärin 40-50 vuotta. Tämä pätee sekä yksittäiskuorittuihin että kaksinkertaisiin rypäleisiin lajeihin. Elinaikataulu vankeudessa vaihtelee 20: stä 40 vuoteen.

Mitä kameli syö?

Kamelit pystyvät sulattamaan erittäin karkean ja ei-ravitsevan ruoan. Bactrian kamelit syövät erilaisia ​​pensaita ja puolipuita kasvustoa aavikolla: suolavedet, kamelin piikit, siilot, kevätpihvi, hiekka akaasia, katkera koiruoho, sipulit, ephedra, saxaulin nuoret oksat. Kun kylmä sää alkaa harvinaisissa ooissa, eläimet rehuja syövät ja syövät poppeliä. Elintarvikkeiden lähteiden puuttuessa bakterialaiset eivät epäröi piilottaa ja kuolleiden eläinten luut sekä kaikki näistä materiaaleista valmistetut tuotteet. Yksivärinen kameli ruokkii mitä tahansa kasvisruokaa, kuten karkeaa, kovaa ja suolaista ruokaa.

Kauniin ruohon avulla kameli voi elää ilman vettä jopa 10 vuorokautta, saaden tarvittavan kosteuden kasvillisuudesta. Jousi aavikon vierailua joka muutaman päivän, samalla kun kameli juo paljon. Esimerkiksi kaksinkertainen kameli voi juoda 130-135 litraa vettä kerrallaan. Merkittävin ominaisuus haptags (luonnonvaraiset kaksi-humped kamelit) on heidän kykynsä juoda murtovesi vettä vahingoittamatta kehoa, kun taas kotimaiset kamelit eivät juo sitä.

Kaikki kamelit kestää kauan nälän, ja on tieteellisesti todistettu, että yliannostus vaikuttaa näiden eläinten terveyteen paljon pahempi. Syksyllä kamelit kasvavat runsaasti runsaasti vuosiaan, mutta talvella he kärsivät paljon enemmän kuin muut eläimet: todellisista sorkkujen puutteesta johtuen he eivät kykene kaivaamaan lumikelloja etsimään sopivaa ruokaa.

Kotimaiset kamelit ovat erittäin helposti luettavia elintarvikkeissa ja ovat lähes omniivisiä. Vankeudessa tai eläintarhassa eläimet onnistuvat syömään tuoretta ruohoa ja säilörehua, mitä tahansa rehua, vihanneksia, hedelmiä, viljaa, oksia ja lehtien puita ja pensaita. Myös kotimaan kameleiden ruokinnassa on oltava läsnä suolaa, joka täyttää kehon suolan tarpeen.

Kolmikerroksinen vatsa auttaa eläimiä sulattamaan ruokaa. Nisäkkää nielaisee ruoan ilman ensiksi pureskelua, sitten regurguloi osittain hajotettua ruokaa, purukumia ja pureskelee sitä.

Tyypit kameleita, valokuvia ja otsikoita.

Camel-linjaan kuuluu 2 tyyppiä:

Alla on yksityiskohtaisempi kuvaus.

Yksihaukkainen kameli (dromedaari, dromedaari, arabialainen) (lat. Camelus dromedarius).

Dromedary, tai one-humped kameli, on säilynyt tähän päivään asti yksinomaan kotimaassa, ei laskemalla toisia luonnonvaraisia ​​yksilöitä. "Dromedary" on käännetty kreikaksi "käynnissä", ja eläin on nimeltään "arabialainen" Arabian kunniaksi, jossa nämä kamelit olivat kesytettyinä. Dromedareilla, kuten Bactrians, on hyvin pitkä callosal jalat, mutta enemmän hoikka rakennus. Verrattuna kaksinkertaisiin, yksivärättyihin kameleihin on huomattavasti pienempi: aikuisten rungon pituus on 2,3-3,4 m ja korvien korkeus 1,8-2,1 m. Yksittäisen kamelin paino vaihtelee 300: stä 700: een kiloon.

Dromedaran päällä on pitkittyneitä kasvojen luuja, näkyvä otsa ja ripustusprofiili, huulet eivät sovi kuin hevosilla tai karjalla. Posket ovat laajentuneet, alhaalla huulet usein vääntyvät. Yksittäisen kamelin kaula on kehittynyt lihaksisto. Pienen karvan kasvaa kaulan yläreunaa pitkin, ja alaosassa on lyhyt parta, joka ulottuu kaulan keskelle. Kyynärvarren reunat eivät ole. Lapaluun alueella on reunus "epämuodot" muodossa, joka koostuu pitkistä, kihartetuista hiuksista ja ei poistu kahdesta haudutetusta kamelista.

Kirjailija: Jjron

Myös yksi-pomppiva kameli eroaa kaksinkertaisesta humpusta, koska ensimmäinen ei siedä lainkaan pakkasta, kun taas toinen on sovitettu olemassaolon ollessa erittäin alhaisissa lämpötiloissa. Dromedaarien takki on tiheä, mutta ei erityisen paksu ja pitkä, tällainen turkki ei lämmitä, mutta vain estää voimakkaan nesteen menetyksen. Kylmissä yöpyyhissä yhden kuoppainen kamelin ruumiinlämpö laskee merkittävästi, keho lämpenee erittäin hitaasti auringossa ja kamelin hiki vain, kun lämpötila ylittää 40 astetta. Pisin karva kasvaa eläimessä kaulassa, selässä ja päässä. Dromedaarien väri on useimmiten hiekkainen, mutta yksirunkoisia tummanruskeita, punaruskea tai valkoisia kameleita.

Bactrian kameli (Bactrian) (lat. Camelus bactrianus).

Se on suurin suvun edustaja ja arvokkain lemmikki useimmille aasialaisille kansille. Bactrian-kameli tuli nimeksi Bactrian, Keski-Aasian alueella, jossa se kotiutettiin. Pieni määrä luonnonvaraisia ​​kaksirypäisiä kameleita, nimeltään haptagai, on säilynyt tähän päivään asti: useissa satuissa asuu Kiinassa ja Mongoliassa, mieluummin vaikeimpia maisemia.

Kahden hiuksen kameli on erittäin suuri ja raskas eläin: ruumiin pituus on 2,5-3,6 m ja aikuisten keskimääräinen korkeus 1,8-2,3 metriä. Eläinten korkeus ja hyppysäkit voivat olla jopa 2,7 m. Häkä on 50-58 cm pitkä. Yleensä kypsä kameli painaa 450 - 700 kg. Kesän aikana arvokkaiden Kalmyk-rotujen kameleiden urokset, jotka ovat lihotettuja itseensä, voivat painaa 800 kg: sta 1 tonniin, naisten paino on 650-800 kg.

Kaksinkertainen kameli on tiheä runko ja pitkät raajat. Baktrianovista erottaa erityisen pitkä, kaareva kaula, joka ensin kääntyy alas ja nousee taas, joten eläimen pää on kohdistettu hartioille. Kamelin kohoumat sijaitsevat 20-40 cm: n etäisyydellä toisistaan ​​(mikä tarkoittaa etäisyyttä humppien pohjojen välillä), muodostaen niiden välillä satulan - paikka, johon henkilö voi mahtua. Etäisyys satulasta maahan on noin 170 cm, joten ennen kuin nouset kamelin takaosaan, ratsastajan on tilattava eläimen polvistua tai makaamaan maahan. Kuppien välinen kuilu ei ole täynnä rasvaa, edes kaikkein hyvin ruokituissa yksilöissä.

Kaksoiskuoren kamelin terveyttä ja hyvinvointia kuvaava indikaattori ovat elastisia kohokuvioita. Poissa olevissa eläimissä kourut koko tai osittain romahtavat sivuttain ja hengailevat kävelemisen aikana. Kaksoiskuorella kamelilla on erittäin paksu ja tiheä päällyste, jossa on kehittynyt pohjamaali, joka sopii elämään ankara mannermainen ilmasto kuumalla kesällä ja kylmillä, lumisilla talvilla. On huomionarvoista, että Bactrian tavanomaisissa biotooppeissa talvella lämpömittari laskee alle -40 asteen merkin alle, mutta eläimet kestävät tällaisen pakkanen ilman vakavia seurauksia.

Kirjailija: Doctor Rukonogi

Kahden haaran kamelin rakenne on hyvin erottuva: karvojen sisällä on onttoa, mikä vähentää merkittävästi päällysteen lämmönjohtavuutta ja jokaista hiusta ympäröi ohut hiuspohja, jonka välissä ilma on kertynyt ja hyvin pidetty, vähentäen myös lämpöhäviötä. Bactrian-takkin pituus on 5-7 cm, mutta kaulan alaosassa ja korkkien yläosissa hiusten pituus on yli 25 cm. Pisin hiukset kasvavat näiden kamelin kanssa syksyllä, ja talveksi Bactrians näyttävät eniten karvaisilta. Keväällä puhaltavat kaksi haalistua kamelia haalistuvat: villa alkaa sortua palasiksi ja sitten bakterialaiset näyttävät erityisen epätasaisilta ja nuhjuilta, mutta kesällä lyhyt päällyste muuttuu normaaliksi.

Kirjailija: Georges Seguin

Kaksinkertaisen kamelin tavallinen väri on ruskeaa hiekkaa, jonka intensiteetti vaihtelee, joskus hyvin tumma, punertava tai erittäin kevyt. Kotimaisista humpuista kameleista yleisimpiä ovat ruskean väriset yksilöt, mutta harmaat, valkoiset ja lähes mustat yksilöt löytyvät. Vaaleat kamelit ovat harvinaisimpia ja muodostavat vain 2,8% koko väestöstä.

Valkoinen kameli Bactrian. Kirjailija: Homelka

Mikä on ero kotimaisten ja luonnonvaraisten kaksoiskupotettujen kamelien välillä?

Joitakin eroja on kotimaisten ja luonnonvaraisten kaksoiskupotettujen kamelien välillä:

  • Villit kamelit (haptagues) ovat kooltaan hieman pienempiä kuin kotimaiset ja eivät ole niin tiheät, vaan heikosti; niiden raidat ovat ohuempia ja pitkänomai- sia;
  • Haptagasilla on paljon kapeampi kuono, korvat ovat lyhyempiä, niiden mutkat eivät ole yhtä suuria ja laajoja kuin heidän sukulaistensa;
  • Haptagayn runko peitetään punaruskealla ja hiekkavilla. Kotieläimillä villalla voi olla vaalea, hiekkakeltainen tai tummanruskea väri;
  • Villi kamelin haptagay kulkee paljon nopeammin kuin kotona;
  • Mutta tärkein ero kotimaisen kamelin ja villen kamelin välillä on se, että haptagouilla ei ole kouruja eturattaan rinnassa ja polvissa.

Nukkuva kameli. Kuvaaja: Alexey Sergeev

Camel-hybridit, valokuvat ja otsikot.

Muinaisista ajoista lähtien sellaisten maiden väestö, kuten Kazakstan, Turkmenistan, Uzbekistan harjoitti kammojen interspesifistä hybridisaatiota, toisin sanoen risteyttivät yksipäinen ja kaksipäinen kameli. Hybridit ovat erittäin tärkeitä näiden maiden kansantaloudessa. Seuraavassa on kuvaus hybridistä:

Nar - ensimmäisen sukupolven kameleiden hybridi, joka ristittiin Kazakstanin menetelmällä. Kun Kazakstanin kaksoiskuopattu kameli on upotettu miehillä, jotka ovat Turkmenin yksinpäillä Arvan-rodun kameleita, saadaan elinkelpoinen hybridi. Hybridi-naaraita kutsutaan nar-may (tai nar-maya), uroksilla on nimi nar. Ulkokalastuksessa pihat näyttävät dromedaalta ja niillä on yksi pitkänomainen koukku, joka koostuu kahdesta yhdistetystä humppasta. Jälkeläiset ylittävät aina vanhempien määrän: aikuisen nara-hartian korkeus on 1,8-3,3 metriä ja paino voi ylittää 1 tonni. Maidon vuotuinen maitotuotos, jonka rasvapitoisuus on korkeintaan 5,14%, voi olla yli 2000 litraa. Lisäksi dromedarien keskimääräinen maitotaso on 1300-1400 litraa vuodessa, eikä bakteereilla ole yli 800 litraa vuodessa. Nars puolestaan ​​kykenee tuottamaan jälkeläisiä, jotka ovat harvinaisia ​​hybridi-näytteiden joukossa, mutta nuoret ovat yleensä heikkoja ja tuskallisia.

Iner (Iner) on myös Turkmenin menetelmän mukaisen ensimmäisen sukupolven kamelien hybridi, nimittäin: kun risteilee Arvan-rodun turkkilaisen yksinpäisen kamelin naaras miehen kaksoiskuorella kamelin kanssa. Hybridi naaras on nimi Iner-May (tai Iner-Maya), mies on nimeltään Iner. Iner, samoin kuin bunkkeri, on 1 pitkänomainen hump, erottaa korkea maitotuotto ja nastrigov villa, ja on myös voimakas fysiikka.

Zharbay tai Jarbay on harvinainen toisen sukupolven hybridi, joka saadaan ylittämällä ensimmäisen sukupolven kameleiden hybridejä. Kokeneet kamelin kasvattajat yrittävät välttää tällaista lisääntymistä, koska jälkeläiset ovat vähäisiä tuottavia, tuskallisia, usein ilmeisiä epämuodostumia ja degeneraation oireita raajojen, kaarevien rintojen vakavasti muodonmuutosten muodossa ja niin edelleen.

Cospac - kamelin hybridi, joka on saatu siirtämällä imukykyistä patoa, voi olla naaraita miehen Bactrian kamelin kanssa. Melko lupaava hybridi lihamassan ja korkean meijerituotannon kasvun kannalta. Sitä suositellaan myös jalostukseen ylimääräiselle risteykselle toisen hybridi-kamelin pienen karjan kasvattamiseksi.

Kez-nar on ryhmä hybridi-kameleita, jotka ovat seurausta naisvanhkaisen risteytyksestä Turkmen-rodun urospuolisen dromedarin kanssa. Tuloksena on yksilöitä, jotka ylittävät cospackin painon ja korkeuden korvien, lypsykarjan ja hiusten leikkauksen suhteen ennen nar-Maya.

Kurt on ryhmä hybridi-kameleita, jotka on saatu risteämällä iner-toukokuussa Turkmenistanin dromedarin miesten kanssa. Kurt on kertapäinen hybridi, eläimen kyynärät ovat hieman karvaisia. Maidon tuottavuus on melko korkea, vaikka maitorasvapitoisuus on alhainen ja Kurt ei ole rekisterinpitäjä hiusten leikkauksen suhteen.

Kurt-nar-hybridi-kamelit, jotka on kasvatettu risteämällä Kurt-hybridin naaraat ja Kazakstanin rodut Bactrian-uroksilla.

Kama on yhden hyppäävän kamelin ja llaman hybridi. Tuloksena olevalla hybridillä ei ole kuoppia, eläimenkarva on pehmeä, erittäin pehmeä, pituudeltaan enintään 6 cm. Raajojen pituus on erittäin voimakas ja kaksinkertainen sorkka, joten hybridiä voidaan käyttää kovaa pakkauseläimena, joka pystyy kuljettamaan enintään 30 kg: n painoa. Kamailla on melko pienet korvat ja pitkä häntä. Koron korkeus on 125-140 cm ja paino 50-70 kg.

Missä kameli elää?

Kamelit elävät yksinomaan luonnollisilla alueilla, kuten kuivilla steppeillä, puoliautoista ja aavikoista. Kostutetut ilmastoalueet eläimille ovat tuhoisat.

Aikaisemmin useimmat Keski-Aasiasta, Gobin ja Takla Makanin aavikoista asuneet kamelit olivat laajalti levinneet Mongoliassa ja Kiinassa. Idässä näiden eläinten elinympäristö saavutti Yellow Riverin suuren mutkan ja lännessä se rajoittui Keski-Aasian ja Kazakstanin maihin. Ajan myötä alueen pinta-ala pieneni huomattavasti. Nykyään luonnonvaraiset kaksirypäiset kamelit elävät neljässä erillisessä paikassa maissa, kuten Mongoliassa ja Kiinassa. Mongolian alueella kahta hiiltyä kamelia asuu kaakkoon, Trans-Altai Gobiin, jopa Kiinan rajalla. Kiinan kamelipopulaatio keskittyy maan länsipuolelle kuivuneen suolaveden Lobnor-järven alueella. Villi kaksirypäinen kameli sisältyy IUCN: n punaiseen kirjaan lajina, joka on sukupuuttoon päin.

Kuva: Oona Räisänen IUCN

Kotimaiset yksisarviset kamelit ovat laajalle levinneet Pohjois-Afrikassa Keski- ja Aasian alueilla sekä Lähi-idän maissa aina Intiaan asti. Yksittäiskuorat kamelit myös tuodaan Balkanille, Afrikan lounaisosaan, Kanariansaariin ja Australiaan.

Villien kamelien elämäntapa.

Haptagai, luonnonvaraiset kamelit, asuu pienissä 5-9 hengen ryhmissä. Karja koostuu kameleista, joilla on pennut, jonka hallitseva mies on. Joskus nuoret aikuiset miehet elävät karjassa, jotka jättävät karjan kasvatuskauden aikana.

Haptagai ei koskaan viipyydy yhdestä paikasta vaan muuttuu jatkuvasti, mutta älä ylitä tavanomaisia ​​biotooppejaan, hiekka- ja kiviseinään, jossa on aina jousia tai muita vesilähteitä. Korkeiden sateiden jälkeen kamelien jättikokoisia klustereita voidaan havaita kasteluveden kohdalla joen tulvissa. Jäätymisen talven aikana kameleilla on lunta. Talven alkaessa kamelit menevät alueen eteläreunaan ja jäävät juurella tai oiseilla tuulen suojelemia poppeleita.

Haptagays ovat aktiivisia päivän aikana, ja yöllä he nukkuvat tai purtavat kumia. Eläimet odottavat myrskyä, jäävät liikkumattomiksi kiviä vastaan, peittävät huonoissa sääolosuhteissa kaivoja ja he kuormittavat vaelluksiaan, heiluttavat itseään pyrkimyksineen ja tuulta vastaan ​​ja avaavat suunsa, mikä vähentää kehon lämpötilaa.

Verrattuna kotimaisiin vastaaviinsa, villit kamelit ovat aggressiivisempia ja kiisteleviä, mutta samalla varovaisia ​​ja jopa pelkurimaisia. Tutkijoiden todistuksen mukaan he pelkäävät jopa kotimaisia ​​kameleita, mutta kun he näkevät henkilön tai auton, he pysähtyvät laiduntamaan, venyttelemään kaulansa ja etsimään tarkasti vaaraa. Kuitenkin reitin aikana he voivat hyökätä kotimaan kameleiden karjoista, tappaa urokset ja varastaa naaraat.

Kuva: Doron

Kameleiden jäljentäminen.

Yhden haurman kamelin pariutumiskausi pudotetaan talvikuukausina ja sateen mukana. Kaksihommia kameleita käyvät myös talvella, mutta vähän myöhemmin kuin yksinpäillä. Seksuaalinen kypsyys tapahtuu 3 vuoden ikäisillä naisilla ja alle 5-vuotiailla miehillä.

Kasvatuskauden aikana uros kamelit tulevat erityisen aggressiivisiksi ja vaarallisiksi, repeytyiksi, hurruksi, pilliin ja mummoiksi, kiirehtivät miespuolisille sukulaisille yritettäessä kumppaniksi. Monet suukappaleet ovat vaahtoa. Maskuliiniset miehet alkavat verinen taistelu keskenään: vastustajat potkailevat toisiaan, purtavat päänsä takaa, yrittävät taipua alas ja laskeutua alas. Erityisen raakalaismaiset miesten tapit loppuvat heikomman kilpailijan kuoleman kanssa.

Ennen pariksi molempia sukupuolia yksilöiden kaatoi jaloillaan virtsan ja sivele se runkoon hännän, urokset merkitä alueelle aktiivisesti salaisia ​​kaulan rauhaset. Kamelin naaras, joka on valmis pariutumaan, polvilleen ja valheille ennen valittua, joka välittömästi pariskunnan jälkeen juoksee etsimään seuraavaa naista.

Yksittäisillä kameleilla raskaus kestää 13 kuukautta, kaksoisvaimennettuna - 14 kuukautta. Syntymä tapahtuu seisonta-aikana, ja yleensä vain yksi pentu syntyy, kaksoset useimmissa tapauksissa päättyvät keskenmenon. Uudenvuotisen kaksipäisen kamelin paino on 36-45 kg ja korvien korkeus noin 90 cm. Strange camels, outoa, painavat lähes 100 kg syntymähetkellä. Äsken syntyneet kaksi tuntia vanhat kamelin vauvat ovat jo pystyneet seuraamaan äitiään.

Kuva: Jiel Beaumadier

Imetys kestää noin 1,5 vuotta, mutta puhdas maidon ruokinta kestää noin kuusi kuukautta. Päivän aikana kaksinkertaisen kamelin naaras antaa 4-5 litraa maitoa, yhden kuoppan kamelin naaras - jopa 8-10 litraa maitoa. Näissä eläimissä jälkeläisten hoito on voimakkaasti ilmaistu ja kamelipukki on äidin valvonnassa, kunnes se saavuttaa murrosikä. Sitten miehet lähtevät ja tulevat naimisiin, ja naiset pysyvät äidin kanssa.

Asiantuntijoiden mukaan evoluutiokysymys tuli ensin kaksoiskupotettuihin kameleihin, ja tämä tosiseikka osoittaa kohdunsisäisen kehityksen: kaiken kameleiden alkiot, ensim- mäiset kaksoiskupit, ja myöhemmässä vaiheessa karkea kaveri katoaa.

Kuva: Garrondo

Kotimaan kameli.

Ensimmäistä kertaa mies kameli kameleita 2-4 tuhatta vuotta BC. Niitä pidetään sitten vakavimpina ja välttämättöminä työntekijöinä tavallisissa biotooppeissaan. Molempien sukupuolten 4-vuotiaiden ja 25-vuotiaiden henkilöiden välillä voi kuljettaa matkatavaroita, jotka ovat jopa puolet heidän painostaan ​​ja jotka kattavat 80-90 kilometrin päivät päivässä.

Kameleiden kotoperäiset muodot jakautuvat laajalti suuressa osassa Aasian ja Afrikan alueita sekä Australiassa, jossa ne on otettu käyttöön ja sopivat täydellisesti paikalliseen ilmastoon.

Ajoittain kameleita käytetään kasvatukseen, ja ne tehdään lihan, maidon, nahan, villan ja lannan vuoksi. Camel-lihaa syödään, se sopii hyvin kulutukseen ja maistuu hieman makealta, koska siinä on glykogeenia. Kamelin makkaroita valmistetaan beshbarmakiksi ja rasvasta syntynyt rasva kulutetaan lämpimästi heti teurastuksen jälkeen, ja se menee tislaukseen.

Camel-nahka on paksua ja kestävää, joten sitä käytetään hihnojen, piiskausten ja nilkkojen valmistukseen.

Ainutlaatuinen kamelihampaat ovat ohuita ja epätavallisen lämpimiä, joten niitä käytetään vaatteiden polaarisiin etsimiin, astronauteihin ja sukeltajiin. Kamelit leikataan kevään irtoamisen jälkeen, pohjamaali on kammattu ja ainutlaatuiset ominaisuudet säilytetään, kamelin hiuksia ei koskaan värjää. Koska yksi Bactrianista ja jopa vähemmän (2-4 kg) dromedurasta saadaan vain 6-10 kg villaa, näiden kotieläinten hiukset ovat kallein.

Kamelin lanta on niin kuiva, että se sopii täydellisesti asuinrakennukseen: sen liekki on tasainen, savuton ja sillä on korkea lämmönsiirtonopeus.

Camel maitoa.

Camel-maitoa arvostetaan suuresti Aasian maiden kansojen keskuudessa. Sen rasvapitoisuus on noin 5-6%. Camel maito on makea maku, melko ravitseva ja sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Vuodesta yksi kameli vuodessa voi saada 300: sta yli 1 000 litraan maitoa (rodusta riippuen).

Oma lempinimi

Jalostus kaksinkertainen pommeja

Sekä miehet että naiset tulevat seksuaalisesti kypsyneiksi 3-5 vuoden iässä, vaikka tämä aika voi vaihdella yhteen suuntaan. Miehet keskimäärin kypsyvät jonkin verran myöhemmin kuin naaraat, joskus jopa 6-vuotiaana. Joka tapauksessa miehet selkeästi ilmaisivat seksuaalisen dimorfisuuden merkkejä 3 vuoden iästä alkaen.

Kaksikärkikylläiset kamelit reitillä syksyllä. Tällä hetkellä miehet ovat hyvin aggressiivisia. He hyökkäävät muita miehiä ja yrittävät jopa kumppanaan heidän kanssaan, jatkuvasti kovaa räpyttää, juosta ja kiirehtiä; heillä on vaahtoa suussaan. Eläimet tekevät ääniä kuin murma ja terävä, kauhea pilli. Dominanttiset urokset reitin aikana ohjaavat naaraita ryhmiin ja eivät anna niiden hajota. Tällaisessa tilanteessa kamelin uros voi olla vaarallinen ihmisille ja eläimille. Kotimaisten kamelien miehet, joilla on merkkejä rutiinista turvallisuussyistä, usein viedään talutushihnaan tai eristetään. Mongolissa kaulan ympärillä hanhi kamelit pitivät vapaata laidunta, käyttävät varoitus punaisia ​​siteitä. Miehet, joita ei pidetä jalostuskannan mukaan tai jotka on tarkoitettu vain työhön (erityisesti pakkauskuljetukset), on yleensä kastroitu. Mutta ei ole suositeltavaa lähestyä jättämättömät urokset reitin aikana ilman tarvetta, ja työskentely niiden kanssa voi olla yleensä vaikeaa.

Haaveet miehet usein harjoittavat väkivaltaisia ​​taisteluja toistensa kanssa, jolloin he murskavat vihollisen kaulaansa ja yrittävät taipua alas ja laskeutua. Harvoin kamelit heiluttavat hampaitaan (tavallisesti tarttuvat vihollisiin hampaansa takana) tai heittävät vastustajan jaloillaan ja sitten vakavia vammoja voi tapahtua jonkun taistelijan kuolemaan saakka. Kotimaisten kameleiden karjoissa joskus vain paimenen väliintulo säästää heikompaa kamelia raskailta vammoilta. Sattuu, että villit kamelit hyökkäävät kotieläimiin, tappaavat uroksia ja johtavat naaraat - siksi Mongolianpaimenkoirat Zaaltayskaya Gobissa varastaa kotimaisten kamelien karjaa reitillä pois aavikosta vuoristossa suojelemaan haptai-hyökkäyksiä.

Rutkimen aikana miehet aktiivisesti käyttävät silmäluomien rauhasia merkitsemään alueita, kaareutuvat kaulaan ja koskettavat maata ja päätyvät kivet. He myös kaada omat virtsansa takajaloille ja kutistavat virtsan rungon takaosaan hännän avulla. Naaras tekee samoin. Naaras ilmaisee valmiutta paritukseen, taivuttaa kaikki neljä jalkaa ja makaa alas miehen edessä, joka parittelun jälkeen etsii muita naisia.

Naaras antaa jälkeläisiä joka toinen vuosi. Yksi kameli on syntynyt; kaksoset ovat harvinaisia, ja hyvin usein kaksosien raskaus päättyy keskenmenoon. Kameleiden raskaus kestää 13 kuukautta, viittaa myös 411 päivää ja 360-440 päivää. Camels syntyvät keväällä, syntyvyys huippu tapahtuu maalis-huhtikuussa. Kameli synnyttää seisomaan. Vastasyntyneen kamelin paino on keskimäärin noin 36 kg (ns. Keskimääräinen paino ja 45 kg) ja hartiat ovat noin 90 cm korkeita. Hän melkein heti (kahden tunnin aikana) pystyy seuraamaan äitiä. Naispuolisten nautojen kesto on noin puolitoista vuotta, vaikka yksinomaan maidon ruokinta on yleensä noin 6 kuukautta. Kameleiden ominaispiirteet - koiran sarvien sarvet (vasen sarvi yleensä 8-14 cm lyhyempi kuin oikea) - usein vaikeuttaa raskauden diagnosointia. Suuri sikiö, joka joskus painaa 60 kg ja / tai sen väärä asema (ottaen huomioon vauvan pitkät jalat) on usein syy synnytyksen aikana. Tällaisissa tapauksissa kamelia auttavat ihmiset - kameli vedetään valoon köysien avulla jopa neljällä ihmisellä. On mielenkiintoista, että kaksipäinen kameli syntymässä on paljon pienempi (sekä ehdottomasti että suhteessa äitiin) kuin yhden korkuisen, joka painaa noin 100 kiloa.

Kaksivärisessä kamelissa jälkeläisten hoito on hyvin ilmaistu (on vielä tapauksia, joissa naaras jättää kamelin tai kieltäytyy syöttämästä). Puppi pysyy äidin kanssa pitkään, kunnes se saavuttaa seksuaalisen kypsyyden. Kotimaisten kamelien kauemmin kuin villit. Miehet, jotka ovat saavuttaneet kypsyyden, alkavat pitää toisistaan ​​erillään, karitsaiset, naaraat pysyvät äidin laumoissa. Ympäri vuoden laiduntamisen olosuhteissa nuorten kamelien kasvu etenee vaiheittain, mikä johtaa kasvun hidastumiseen vuoden epäsuotuisilla alueilla ja sillä on voimakas mukautuvuus säilöönotto-olosuhteisiin.

kameli

Muinaisista ajoista eteläisen nomadin kumppani oli kameli - vaatimaton kova asukas aavikolla ja puoliaistelussa. Tähän asti näillä eläimillä on suuri rooli monien kansojen elämässä. Niitä käytetään ratsastus, pakkaus ja hevosvetoinen kuljetus; kamelit antavat ihmisille arvokasta villaa, maitoa ja lihaa. Sillä välin se on - planeettamme upeimmista ja epätavallisista olentoista.

Kameleiden tyypit

Camels kuuluvat kasviperäisten nisäkkäiden suvun perimättäjiin. Tutkijat pitävät heidät erillisen Mole-leggedin alajärjestykseen, jossa ovat vain kamelit ja heidän kaukainen sukulaiset, lähikaupat ja länsimaat, jotka asuvat Etelä-Amerikan mantereella.

Nämä ovat suuria, pitempiä kuin miehet, eläimet, joissa on pitkä joustava kaula, ohuet jalat ja pehmeä rasvahäntä takana. Vain kaksi lajia on säilynyt tähän päivään asti:

  • Yksipäinen kameli tai dromediari;
  • Ja Kaksikyttyräinen Camel - Kaksikyttyräinen, nimetty kunniaksi antiikin Keski-Aasian valtioiden, Bactria, jossa vaatimaton "laivat erämaassa" ensin kesyjä ihminen.

Kamelin runko

Kameli on ainutlaatuinen esimerkki elävien organismien mukautumisesta ympäristöolosuhteisiin. Nämä tyhmät, yllättävän vaatimattomat eläimet tuntevat hyvää aavien ja puoliautojen kuivalla, jyrkästi mannermainen ilmapiiriä pitellen rauhoittaen sekä valtavia lämpötilahäviöitä että pitkittynyttä dehydrausta.

Niitä erottaa tiheä, pitkänomainen runko, jossa on pieni pitkänomainen pää. Joustavan kaaren rakenne, kaareva kirjain "U", on sellainen, että aavikon asukas voi helposti repimään lehdet ja pehmeät oksat riittävän korkeista puista tai poimia ruokaa maasta ilman taipumista pitkiä jalkojaan. Heidän korvansa ovat pienet, pyöristetyt, ja joissakin rotuissa ne voivat olla lähes näkymättömiä pitkistä paksuista hiuksista. Pussi, jolla on pieni kova tupsu verrattuna kehoon, on melko lyhyt eikä pituus ole yli 50 - 58 cm.

Kamelin koko ruumiin on peitetty paksuista kiharat hiukset, jotka suojaavat täydellisesti sekä palavan säteen että matalan talvilämpötilan. Paalun väri voi olla erilainen: kevyestä hiekasta tummanruskeaan. Joskus on jopa musta eläimiä.

Kamelin takana sijaitseva kuori on erinomainen suoja polttavalta eteläiseltä auringolta ja on eräänlainen ravintoaineiden varastointi. Sen yläosa on peitetty pidemmillä ja kovemmilla karvoilla kuin muualla kehossa, ja sen väri on usein erilainen kuin pääväri. Lomakkeella on myös suuri rooli: niin, että köyhässä eläimessä koukku sags ja muistuttaa tyhjä waterskin. Mutta hän nousee nopeasti ja saa tiheyden, kamelin on syytä syödä ja saada tarpeeksi vettä.

Luonto kiinnitti erityisesti kamelin pään. Suuri, hyvin erilainen ja parempi silmänräystä varten on kolmas silmäluomen suojaava pöly ja hiekka, ja sitä ympäröivät pitkät paksut silmäripset. Suojaa tuulelta ja syvä kaula-kaari. Samanaikaisesti nokkareiden näky on erinomainen: he pystyvät näkemään henkilöä kilometriä kohti ja suuri liikkuva kohde, esimerkiksi auto, voidaan havaita jopa 4-5 kilometriä.

Camels ovat kuuluisia upeasta tuoksustaan. Joten he tuntevat veden lähteet autiomaassa 50-60 km. Tämä johtuu suurelta osin nenärakenteesta. Narraavat sieraimet peitetään erityisellä taittokerralla, jonka vuoksi kosteus, joka väistämättä haihtuu hengityksen aikana, virtaa suuhun; Tämä suojaa eläimiä dehydraatiosta, mutta ei tylsää tuoksua.

Erityinen maininta ansaitsee kamelin leuan. Suuontelossa on 38 hampaat, joista 4 on melko teräviä kulmahampaita - 2 päälle ja 2 pohjassa. Niiden lisäksi alaleukalla on 10 molaaria ja samat sormet, ja yläosa 12 moolia ja 2 sormet. Kameli voi helposti puristaa kovaa orjantappua tai kuivaa haaraa ja sen purenta on paljon kivulias kuin hevosen purema. Näiden eläinten lihaiset huulet - tasainen pohja ja halkaistu yläosa - on suunniteltu ripottamaan kovaa ruokaa ja niillä on karkea, voimakas iho.

On tunnettua, että kamelilla on terävä, melko epämiellyttävä tuoksu. Toisin kuin suosittu aika, tämä "tuoksu" ei ole hikeä. Kamelit eivät yleensä hikoile ollenkaan (kuivassa ilmastossa, ylimääräinen kosteuden menetys olisi jätettä). Mutta näiden eläinten pään takana ovat rauhaset, joilla on terävä hajuinen salaisuus, jonka avulla miehet merkitsevät alueitaan, pestävät päänsä ja kaulansa puilla.

Ulospäin, sekä kaksinkertainen että yksipäinen kameli voi tuntua kohtuuttomalta ja jopa haurasta johtuen sen ohut jalat, tämä on vain ulkonäkö. Aikuinen yksilö rauhallisesti kestää tuntikausia vaelluksia aavikolla ja pystyy kantamaan kuorman, joka vastaa puolta sen painosta. Suurten sarven kynsien avulla voit liikkua vapaasti kivillä ja hiekkapinnoilla, ja talvella ne ovat erinomainen apu ruoan hankkimisessa: niiden avulla kamelit kaivaavat syötäviä oksia ja punkkeja lumen alla.

Erottuva piirre erottaa nämä eläimet muista karitsatuista eläimistä: paksut nahashiutaleet - kallukset - niissä paikoissa, joissa kameli joutuu kosketuksiin maaperän kanssa valehtelemalla. Kiitos heille eläimet voivat vahingoittaa itsensä jopa kuumalla keskipäivän hiekalla tai kivillä (ja joissakin Aasian ja Afrikan osissa maan lämpötila saavuttaa kesällä 70 celsiusastetta). Samankaltaiset muodot sijaitsevat kamelin, rintareunan, kyynärpäiden, polvien ja ranteiden kanssa. Poikkeus on villi, ei kodittuja yksilöitä: niillä on täysin kyynärpää, rintakehä ja polvi.

Niinpä nämä nisäkkäät ansaitsevat oikeutetusti nimensä "aavikon alus". Totta, kaikki niiden hämmästyttävät ominaisuudet ovat haittapuoli: luettelo paikoista, joissa kamelit elävät, ei ole niin suuri. Kosteassa ilmastossa ei voi olla yksittäiskuoppia tai kaksinkertaista kamelia, joka nopeasti pahoinpuu ja kuolee.

Missä kamelit elävät?

Kysymys siitä, missä kamelit elävät, on varsin monimutkainen. Toisaalta näiden eläinten kestävyydestä johtuen nämä eläimet pystyvät elämään alueilla, jotka ovat tyypillisiä kuivasta, jyrkästi mannermaisesta ilmastosta. Ne löytyvät aavikoista ja puoliautoista, korkeudessa korkeintaan 3 300 km merenpinnan yläpuolella. Toisaalta nyt villien kamelien määrä on vähentynyt nopeasti ja niiden jakautuma on yhä vähäisempää. Syynä tähän oli ihmisen toiminta: lähes kaikki aavikon avoimet vedet ovat jo pitkään olleet ihmisten käytössä, ja haptagai ovat luonnollisen varovaisuuden vuoksi äärimmäisen haluttomia lähestymään ihmisiä. Villi kaksipäinen kameli on suojeltu uhanalaiseksi lajiksi punaisessa kirjassa useiden vuosikymmenien ajan. Nyt on vain muutamia alueita, joilla voit silti tavata Bactrianeja luonnollisessa, ei kodittomassa muodossaan:

  • Mongolian kaakkoispuolella, Alta-osa Gobi-aavikolla;
  • Kiinan länsimaiset, kuivattomat alueet, lähinnä pitkäaikaisen Lobnorin järven läheisyydessä, joka on kuuluisa suolamaloistaan.

Yleensä villien kamelien elinympäristöt eivät ole kovin suuret, eristyksissä aavikoiden ja puoliautojen alueet.

Dromedareista on mahdotonta tavata niitä luonnossa. Villi yksihaukkainen kameli on kokonaan sukupuuttoon Uuden aikakauden vaihteessa ja nykyään se kasvatetaan yksinomaan vankeudessa.

Luettelo paikoista, joissa kamelit elävät, ihmisten kesyttämät, on paljon laajempi. Niitä käytetään kuljetusvälineenä ja juoksevana voimana lähes kaikilla aavikon luonnollisissa olosuhteissa lähellä oleville alueille.

Joten, yksi-humped kameli tänään löytyy:

  • Afrikan mantereen pohjoisosassa, kaikissa päiväntasaajan maissa (Somaliassa, Egyptissä, Marokossa, Algeriassa ja Tunisiassa);
  • Arabian niemimaalla;
  • Keski-Aasian maissa - Mongoliassa, Kalmykissä, Pakistanissa, Iranissa, Afganistanissa, Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa ja Jemenissä ja muissa maissa Intian pohjoisosissa.
  • Balkanin niemimaan aavikolla alueilla;
  • Australiassa, jossa dromedarit tuodaan 1800-luvulla hevosten sijasta, jotka eivät kestäneet kriittisiä lämpötiloja ja erittäin matalaa kosteutta;
  • ja jopa Kanariansaaret.

Bactrialaiset voivat ylpeillä pienemmällä alueella. Kaksikärpäinen kameli on yksi tavallisimmista karjan edustajista koko Aasian ja Pohjois-Kiinan alueella, Manchurissa.

Karkeiden arvioiden mukaan maailman dromedarialaisten väestö on nyt saavuttanut 19 ml; Näistä lähes 15 miljoonaa asuu yksin Pohjois-Afrikassa.

Monet valtiot kunnioittavat kamelia melkein pyhiin eläimiin. Loppujen lopuksi kauppaan ei ole vain riippuvainen niistä vaan yleensä ihmisten elämästä monilla planeettamme osissa.

Nimi etymologia

Kielitaiteilijat ovat väittäneet tämän aavikon eläimistön edustavan edustajan alkuperää jo yli vuosisadan ajan, mutta yhtä ainoaa teoriaa ei ole vielä tunnustettu ainoaksi todeksi. Vaikeus ei ole pelkästään se, että eri maissa "aavikon alusta" kutsutaan eri tavalla, mutta myös liian suurella kuilulla, joka erottaa nykyisen ja muinaisen maailman. Viimeisten 4000 vuoden aikana kamelin kotiuttamisen jälkeen eri maiden kieli on muuttunut valtavasti, lainatut sanat ovat "alkuperäiskansia" ja sitten vanhentuneet. Joitakin oletuksia voidaan kuitenkin tehdä.

Kameli on tiedossa ihmisillä, jotka elävät syvän autiomaiden alueilla antiikin ajoista lähtien. Beduinin elämässä hänellä oli sama rooli kuin hevosella steppe nomadin elämässä. Toveri, liikenne, painonpitäjä... Ja vielä - ravitseva maito, villa vaatteet, suoja sandstormilta, lihaa nälkäisenä vuonna - kaikki tämä on kameli. Ei ihme, että jokainen kansa antoi oman nimensä uskollisille kumppaneilleen. Niinpä majesteettisen kavennetun jättiläisen Kalmyk-steppeissä sitä kutsutaan edelleen "burgardiksi" Pohjois-Afrikassa - "mecharis", ja farsissa tämä eläin on nimetty sana "vojur".

Näiden eläinten latinankielinen nimi kuulostaa "Camelukselta" ja palaa yleisen teorian mukaan arabiankieliselle nimelle "جمل" - "gamal" tavallisessa transkriptiossa. Kamelin nimi on latinalaisessa termissä kaikki englanninkieliset sanat: englanninkielisissä maissa hänen nimensä on kameli, Saksassa Kamel, roomalaiset imperiumin italialaiset käyttävät sanaa cammello ja espanjalainen versio melkein kuin kameli. Ranskalaiset ovat menneet hieman kauemmas - heidän "aavikon alus" on nimeltään "chameau".

Paljon kiistoja kietoutuu tämän eläimen venäläisen nimen ympärille. Sana "kameli" on kolme versiota:

  • Ensimmäisen mukaan termi on erittäin vääristynyt lainaus latinalaisesta kielestä. Roomalaiset, joilla oli siirtomaita Afrikassa ja Aasiassa, tunsivat paljon suuria koukkuja, jotka eivät tunne eurooppalaisia ​​asukkaita. Yksi niistä, elefantti, joka edustaa elefanttia, tuli gotiikan kieleen ja lopulta sopeutui ulbandukseen. Slaavit, toisin kuin goottit, jotka asettuivat nykyiseen Saksaan Balkanin niemimaan maille, asuivat paljon enemmän pohjoiseen ja käyttävät tätä termiä virheellisesti määritelläkseen suuret etelän naapurimaiden kaksipäiväiset kuljetukset.
  • Toista versiota voidaan pitää ensimmäisenä täydentävänä, koska se voi selittää, miten läntinen "ulbandus" voitaisiin muuttaa Venäjän "kameliin". Tämän sanan vanha slaavilaisen transkriptio ei ollut kirjaimella "p" ja kuulosti "velьbǫd". Tätä nimen muotoa käytetään monissa muinaisissa venäjänkielisissä teksteissä, esimerkiksi "Igorin ritariryhmässä". Velbludan kaksi semanttista juuria muunnetaan moderniksi "suuriksi, suuriksi" ja "kävele, vaeltavat, vaeltavat". Tämä on varsin toteuttamiskelpoinen teoria - kamelia todella pidetään yhtenä kestävimmistä kiinnikkeistä, joka pystyy kulkemaan jopa 40 kilometriin päivässä.
  • Eräiden kielitietojen mukaan sana "kameli" tuli Kalmykiaan Venäjälle, jossa sanaa "burgyud" käytetään edelleen.

Mitä kamelit syövät ja mitä he syövät?

Kaikki tietävät, että kamelit ovat yksi elintarvikkeiden eläinlajeista kaikkein vaatimattomimmista. He pystyvät sulattamaan jopa elintarvikkeita, joita muut nisäkkäät eivät kosketa ja jotka voivat elää kauan ilman ruokaa. Lista siitä, mitä kamelit syövät, on melko pitkä. Se sisältää:

  • ruoho, joka oli tuore ja poltettu auringossa;
  • puiden lehdet, varsinkin poppelit (kylmäkaudella se on kamelin ruokavaliota);
  • siili;
  • kamelin piikki (niin nimetty, koska muut eläimet eivät kykene sulattamaan kovia kuitujaan);
  • ephedra
  • hiekka akaasia;
  • koiruoho;
  • papukaija;
  • steppe keula;
  • saxaulin oksat;
  • ja muutamia muita pensaita.

Ruokavalio riippuu suurelta osin siitä, missä kamelit elävät. Joten kotona nämä nisäkkäät onnistuvat syömään viljaa, heinää, säilörehua, hedelmiä ja vihanneksia sekä muita kasvisruokia. Avain tällaiseen vaatimattomuuteen on kamelin ruoansulatuselinten rakenteessa. Hänen mahassaan on kolme kammioa ja pystyy sulattamaan jopa karkeimmat ja ensi silmäyksellä ruoat, joilla ei ole ravintoaineita. Samaan aikaan eläimet niellä ruoan ilman pureskelua, ja muutama tunti myöhemmin, puolivalmiin seos regurgitates ja hitaasti pureskelee sitä.

Yksinpäinen kameli pidetään ravitsevampana kuin kaksirivinen. Niinpä nälkäisen aikakauden aikana bactrialaiset kykenevät hyvin syömään eläinten nahat ja jopa luut, kun taas dromedarit joutuvat käyttämään vain kasvisruokaa.

Huomataan, että tiukka "ruokavalio" vaikuttaa näihin hämmästyttäviin olentoihin paljon paremmin kuin runsaasti ruokaa. Nälänhädässä talven selviytymisaste on paljon suurempi kuin kausina, jolloin kesällä oli tarpeeksi ruokaa. Kaikki kamelit kärsivät nälästä ja janoa, rajoittamatta itsensä. Aikuinen eläin voi mennä ilman ruokaa jopa 30 päivää, keräämällä ravintoaineita sen humpuksissa ja myöhemmin olemassa niiden kustannuksella.

Yhtä ilmiömäinen on näiden nisäkkäiden kyky kestää janoa. Kosteuden lähteen puuttuessa yksivärinen kameli voi elää 10 päivää, jos se ei käytä energiaa juoksemiseen tai painojen kuljettamiseen. Toiminta-aikana tämä aika lyhenee 5 päivään. Kaksinkertainen kameli on tässä suhteessa vähemmän kestävä: sen vuoksi kuumalla säällä tapahtuva pidättymisjakso on rajoitettu 3: een, enintään 5 päivään.

Monin tavoin nämä ainutlaatuiset ominaisuudet liittyvät veren rakenteen ominaisuuksiin. Kameleissa, toisin kuin muut nisäkkäät, punasolut ovat soikeat, jotta ne säilyttävät kosteuden paremmin. "Aavikon alukset" kestävät kuivumista noin neljänneksellä omaan painoonsa (kun taas muiden nisäkkäiden kohdalla nesteen menetykset 15%: ssa ovat jo kuolemaan johtavia). Nämä hämmästyttävät olennot voivat jopa saada kosteutta ruoasta. Joten mehukas ruoho antaa kameleille tarpeeksi nestettä, ja tuoreilla laitumilla ne voivat tehdä ilman vettä jopa 10 päivää.

On kuitenkin olemassa muita syitä tällaiseen ilmiömäiseen kestävyyteen:

  • Sekä Bactrians ja dromedaries johtavat matalan aktiivisen elämäntavan, jolloin energia kuluttaa hyvin hitaasti.
  • Kamelit eivät käytännössä menetä kosteutta elämän prosessissa. Hengitys ulosteesta sieraimiin saostuu ja virtaa suuontelolle. Suolisto käsittelee ruumiin jätettä lähes kokonaan absorboimalla nestettä (tämä on syy siihen, että autiomaisten asukkaat käyttävät usein kamelin ulosteita polttoaineena tulelle). Kamelit alkavat hikoilla vain, jos ruumiinlämpötila nousee yli 40 ° ja todellinen uhan kuolemaan ylikuumenemisesta, ja tämä tapahtuu äärimmäisen harvoin.
  • Kamelin runko on järjestetty siten, että tarvittavat aineet kerääntyvät ruumiin rikkaaseen ruoka- ja vesi-kauteen, vähitellen hajoavat siihen asti, kun eläin ei pysty täydentämään sen varantoja.

Kotimaiset kamelit

Monille alueille nämä eläimet eivät ole vain paras kuljetusväline vaan myös ainoa karja, joka kestää helposti vaikeita ilmasto-olosuhteita.

Camelwoolilla on suuri rooli maatilalla. Sen arvo on huomattavasti suurempi kuin vuohi tai lampaat, koska suuren massafraktiokiven (noin 85%) vuoksi se lämpenee hyvin kylmässä. Dromedariasta vuodessa voidaan saada 2-4 kg villaa; mutta keskimääräinen vuotuinen leikkaus alas Bactrian saavuttaa 10 kg.

Vaikuttavan osan aasialaisten alueiden asukkaiden ruokavaliosta on kamelinmaidosta valmistettuja tuotteita - juustoa, voita, maitovalmisteita, kuten Turkmenistan tai Kazakstanin shubat. Kamelin päivänä annetaan 2-5 litraa maitoa; kuitenkin tämä luku riippuu pitkälti eläimen roduista. Niinpä Bactriansin vuotuinen maitotuotos on harvoin yli 750-800 litraa. Mutta dromediaareille on normaalia 2 tonnia maitoa vuodessa, puhumattakaan Arvanista, josta saa 4 tai enemmän tonnia vuodessa.

Kamelin maidon rasvapitoisuus on korkeampi kuin lehmänmaidossa, ja se saavuttaa 5,5% Bactrianssa. Dromaderissa tämä indikaattori on hieman alhaisempi - 4,5%. Siinä on runsaasti monia hivenaineita, kuten rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja C-vitamiinipitoisuus on jopa enemmän kuin lehmän tai vuohenmaito. Koska kaseiinihapon pitoisuus on pieni, se imeytyy hyvin, on vaalea ulkonäkö ja on makea jälkimaku.

Muinaisina aikoina kameleita käytettiin usein taistelevina eläimiin. Taistelussa nelijalkainen soturi kuljetti kaksi ratsumiehiä: edessä - kuljettaja ja jousimies takana. Ja melee-kamelin tapauksessa hän itse muuttui melko vaaralliseksi aseeksi, koska hän kykeni paitsi potkia myös kääntämään hampaitaan. Astrakhanin alueen Aktyubinskin pikkukaupungin pääaukiolle rakennettiin muistomerkki kahdelle kamelle nimeltä Mishka ja Mashka. Heitä oli ne, jotka kuljettavat aseastiota, joka oli yksi ensimmäisistä Reichstagin pommituksista toukokuussa 1945.

Kameleita on pitkään käytetty ratsastus- ja hevoseläinten muodossa. He pystyvät vapaasti kuljettamaan lastin, joka on puolet omasta painostaan. Ulospäin nämä hämmästyttävät "aavikon alukset" herättävät vaikutelman hitaista ja hämärtyneistä eläimistä. Tämä johtuu kuitenkin ei ole niin paljon niiden luonteesta kuin tarve säilyttää kosteutta, jota kulutetaan paljon nopeammin toiminnan aikana. Kameli on todellakin erittäin rauhallinen eläin, eikä se ole niin helppoa, että se katoaa tuhoamalla arvokasta energiaa. Mutta kävellä mitattuna askeleessa, väsymättä, he kykenevät tuntikausia, jotka kattavat jopa 50 vuorokauden pituisen matkan ja jatkuvasti jopa 100 km.

Monissa arabimaissa on kansallinen urheilu - kamelin kilpa. Esimerkiksi Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa tällaiset kilpailut järjestetään joka viikko, huhtikuusta alkaen ja lokakuulle, jolloin sateinen kausi jatkuu. Teillä on tavallinen varoitusmerkki paikallisille asukkaille: "Varoitus! Kamelit! "

Villit ja kotimaiset kamelit: erot

Nykyaikaisten kamelien muinaiset esi-isät olivat laajalle levinneet suuressa osassa Euraasiaa, Pohjois-Amerikassa ja Arabian niemimaalla. Se oli olemassa, tutkijoiden olettamusten mukaan nämä kova olennot oli ensimmäinen ihminen kesytti noin 2 vuosituhannella eKr.

Tähän päivään mennessä vain kaksinkertainen kameli on selviytynyt luonnonvaraisessa, alkuperäisessä muodossaan; Dromedary on luonnollisessa ympäristössä vain kotimaisena, toissijaisesti luonnonvaraisena eläimänä. Itse asiassa luonnonvaraisten kamelin olemassaolo vahvistettiin virallisesti vasta 1900-luvun alussa, Aasiassa retkikunnan aikana Przhevalskin alla. Se oli hän, joka löysi luonnonvaraisten baktrialaisten olemassaolon, tunnetaan nimellä "haptagai".

Camel-haptagai on useita huomattavia eroja sen kotimaisesta esi-isästä:

  • niiden sikoja erottaa kapeampi muoto kuin kotimainen kameli;
  • luonnonvaraisten kamelien runko on vähärasvainen ja kuiva, jonka pitkänomainen kuono ja lyhyet korvat ovat, ja korkeus ja paino ovat hieman pienemmät kuin kotieläimen eläimet;
  • ei niin leveä kyyhky tekee villi kamelit haavoittuvammiksi kuivuuden tai nälänhädän aikana;
  • mutta helpoin tapa erottaa haptagaya puhdas, ilman pienintäkään maissia, jalkoja ja rintakehää.

Nyt luonnonvaraiset kamelit ovat sukupuuton partaalla: niiden kokonaismäärä maailmassa on tuskin yli 3000 yksilöä.

Lifestyle Camel Haptagaev

Villien kamelit vaelevat, muuttuvat jatkuvasti yhdestä vesilähteestä toiseen. Yleensä he vaeltavat pienissä perheissä, 5 - 10-15 henkilöä. Näihin kuuluu yksi aikuinen uros ja useat naaraspuoliset nuoret. Aikuiset miehet tavallisesti vaeltavat yksin, toisinaan tarttuvat karjoihin ja lähtevät reitillä. Suuria karjoja löytyy vain kastelusta, jossa kamelin määrä voi saavuttaa useita kymmeniä tuhansia päitä.

Kuten kotimaiset kamelit, haptagai ovat päiväkoteja. Yöllä he eivät ole aktiivisia, mutta päivällä he ovat jatkuvasti liikkeellä.

Vapaasta muuttoliikkeestä huolimatta paikat, joissa kamelit elävät, ovat selvästi rajatut. Nämä eläimet eivät jätä luonnollisia alueitaan pitämällä lähellä lähteitä ja oiseja. Kesäisin he vaeltavat yleensä pohjoisilla alueilla ja kylmällä ilmalla alkaa siirtyä etelämpään. Tällä hetkellä ne löytyvät puiden rikkaissa ooissa, juurella, missä on helppo löytää suojaa tuulelta sekä matalilta niemiltä.

Yksihaukkainen kameli

Laumametsät, jotka ovat selviytyneet nykypäivään eivät ole liian monimuotoisia ja sisältävät vain kaksi pistettä: kaksirivinen Bactrian ja dromedaari, jossa on yksi hump.

"Aavikon alus" yksi-humped lajike, toisin kuin sen suurempi sukulainen, ei pidetä yhtä hevosvoimaisena kuin juokseva eläin. Nimi "dromedary" tai "Camelus dromedarius", tulee muinaisesta kreikasta "joka kulkee", "juoksee". Se on alhaisempi (korkeintaan 190 cm, harvoin - 210 cm) ja on pienempi kuin kaksipäinen suhteellinen paino, jonka ansiosta se pystyy kehittämään paljon suuremman nopeuden.

Mutta kylmänkestävyyden suhteen, yksisarvinen kameli on haavoittuvampi. Kylmä sää aavikolla, hän kärsii huonosti, koska ei liian paksua villaa, joka on hyvin suojattu lämpöä vastaan, mutta ei lämmitä hyvin.

Toinen erottava piirre dromediaareista on lyhyt pullea, joka alkaa pään takaa ja menee pariksi, joka päättyy kaulan keskelle. Takapuolella on samanlaisia ​​"koristeet", olkapäiden alueella. Näiden eläinten hiuksilla on pääsääntöisesti hiekkainen sävy eri kylläisyydellä, vaikka satunnaisesti on ruskeita, harmaasävyisiä ja jopa harvinaisia, valkoisia yksilöitä.

Yksihommalla kamelilla on muita nimiä. Niinpä monissa maissa se on nimeltään "arabialainen" - nimillä alue, jossa nämä eläimet ensin kesytetään. Arabian niemimaalta se oli, että kiireettömät jättiläiset, yhdellä iskulla, alkoivat juhlallinen marssinsa ympäri maailmaa.

Bactrian kamelit

Tämän lajin toinen nimi on Bactrian muinaisesta tilasta, joka sijaitsee Keski-Aasiassa (ensimmäiset tiedot näistä eläimistä löytyvät kyseisen alueen asiakirjoista). Bactrialaiset ovat paljon massiivisempia kuin dromediaarit, niiden korkeus on 230 cm, ja satulan kourujen välillä on noin 170 cm maasta. Jalkojen pohjojen välinen etäisyys on 20 - 40 cm.

Bakkerikuorella on pitkä kaula, jonka vahva taivutus on eläimen pää ja hartiat samassa korkeudessa (joka ei ole tyypillistä näistä nisäkkäiden yksisarvinen edustaja).

Bactriansin hiukset ovat hyvin paksuja ja tiheitä, joten ne kestävät helposti voimakasta kylmää. Talvella sen pituus on 7 cm rungon päällä ja 25 yläpinnan yläosassa. Kuitenkin, kun lämpö alkaa, kaksinkertaiset jättiläiset alkavat häivyttää, minkä vuoksi kevät näyttää melko epäselväksi - siihen aikaan, kun hiusviiva kasvaa takaisin.

Kameleiden rodut

Huolimatta siitä, että nykyään on vain kaksi tällaista vaatimatonta eläintä, maailmassa on useita lajeja, joilla on paljon eroja toisistaan. Joten vain maamme alueella on 4 rotua kameleista:

  • Mongolian;
  • Kazakstanin;
  • Kalmyk (maailman suurin - se on jalostettu lähinnä villaa ja lihaa varten);
  • ja Turkmen Arvana, joka on kuuluisa villaistaan.

Näistä vain pitkäkarvainen Arvan on yksi höpö. Mutta arabimaissa rotujen määrä lähestyy 20:

  • Omani;
  • Sudanissa;
  • Majali;
  • Azael;
  • mania, joka tunnetaan erinomaisista ajo-ominaisuuksista;
  • al-hajin (käytetään myös hevosurheilussa);
  • ja muut.

Huolimatta suuresta määrästä nimiä, eroavaisuudet Arabian rotujen kamelit ovat merkityksettömiä. Joten sekä sudanilaisia ​​että omani-lajikkeita ja maniaa käytetään hevosurheiluissa, eivätkä ne ole huonompia toisilleen.

Camel Hybrids

Kamien kestävyys ja käyttökelpoisuus ovat niin suuret, että uusien lajien risteytys- ja lisääntymisyritykset eivät ole toistaiseksi loppuneet. Toisin kuin monet muut eläimet, hybridilajit ovat melko elinkelpoisia.

"Metisam" sisältää:

  • "Nar" on suuri, painaa jopa 1 tonni, yhden humpun arvanin ja kahden korkkaisen Kazakstanin kamelin hybridi. Tämän rodun erityispiirre on yksi suuri, ikään kuin koostuu kahdesta osasta, hump. Kasvatetut punkit, ennen kaikkea niiden meijeriominaisuuksien vuoksi - keskimääräinen maitotuotos per henkilöä kohti on 2000 litraa vuodessa.
  • "Kama". Tämä kameli-dromediaarin ja laman hybridi eroaa alhaisella, keskimäärin 125 - 140 cm: n korkeudella ja pienellä painolla (ei yli 70 kg). Tällä lapsella ei ole vakiopuuta, mutta sillä on erinomainen kantokyky ja sitä käytetään usein pakkauseläiminä vaikeasti tavoitettavissa paikoissa.
  • "Iner" tai "Iner". Jotta saisit tämän yhden hupunneen jättiläisen upeilla hiuksilla, ylittäkää naisten Turkmen rotu kameli ja uros Arvan.
  • "Jarbay" on melko harvinainen ja melkein kelvoton alalaji, joka syntyy kahden hybridin yhdistämisestä.
  • "Kurt." Ei suosittua naaraspuolista Iner-naaraspuolista hyönteistä ja Turkmen-rodun miesten kameli. Huolimatta siitä, että yksilö on kunnollinen maidontuotanto, niitä harvoin kasvatetaan alhaisen maitorasvapitoisuuden ja huonon villan suorituskyvyn vuoksi.
  • "Kaspak". Mutta tämä Bactrian-kamelin ja naaras-nara-hybridi (jota usein kutsutaan nar-mayiksi, lisäämällä rodun feminiinipäätä) on hyvin suosittu. Sitä viljellään lähinnä korkean saannon ja vaikuttavan lihamassan takia.
  • "Kez-folk." Turkmen-rodun ja caspak-kamelin hybridi, jota pidetään yhtenä suurimmista sekä kooltaan että maitotuotosta.

Camel-kasvatus

Replikointi kameleissa tapahtuu samoilla linjoilla kuin monet sorkkaeläimistä. Näiden eläinten leikkausaika on melko vaarallinen sekä kameleille itselleen että ihmisille. Aikuiset miehet tulevat aggressiiviksi ja taistelussa naiselle ilman ajattelua, he hyökkäävät vastustajaa. Väkivaltaiset taistelut päätyvät usein kuolemaan tai loukkaantuvat menetykseen: taistelun aikana eläimet käyttävät paitsi kavereitaan myös hampaitaan, yrittävät laskea vihollisen maahan ja taputtaa. Miehet osallistuvat rutiiniin alkaen 5 vuoden iästä (naisilla, murrosikä esiintyy aikaisemmin - jo kolme vuotta).

Kamien sekoitus tapahtuu talvella, jolloin sateinen kausi alkaa ja eläimille on riittävästi vettä ja ruokaa. Ja dromedary rut alkaa hieman aikaisemmin kuin Bactrians. Kun raskauskausi kestää 13 kuukautta yhden kuoppaan ja 14: een kaksinkertaiseen yksilöön, syntyy yksi, harvemmin kaksi pentua, jotka muutaman tunnin kuluttua pystyvät nousemaan ylös ja pystyvät juoksemaan äidin jäljiltä aavikolla.

Eri koot kameli. Vastasyntyneen kaksirivisen kamelin paino on 35-46 kg, ja sen kasvu on vain 90 cm. Pieni dromediari, jolla on lähes sama korkeus, saavuttaa painon lähes 100 kg. Sekä yksiväriset että kaksinkertaiset kamelit syöttävät koiria 6-18 kuukautta. Ja vanhemmat huolehtivat jälkeläisestään pentueen täydelliseen kypsyyteen asti.

Camelin nopeus

Camels tunnetaan erinomaisina juoksijoina. Kamelin keskinopeus on jopa suurempi kuin hevosen - 15 - 23 km / h. On tapahtunut tapauksia, joissa dromedaari (joka joissakin kirjallisissa lähteissä on runollisesti nimeltään "aavikon nopea kävelijä") on kehittänyt nopeuden jopa 65 km / h.

Päinvastoin kuin nopeus dromedary, kaksinkertainen humped kameli ei pysty nopeaan pakotettu marssi, koska vaikuttavampi massa. Hän pystyy myös liikuttamaan nopeudella 50 - 65 km / tunti, mutta hän eksalailee paljon nopeammin kuin yksinpäinen sukulainen. Siksi Arabiksen niemimaalla, Keski-Aasiassa ja Afrikassa baktrialaisia ​​käytettiin useammin hevoseläinten kuljetuksena. Niinpä Tšeljabinskin alueen vaakuna, jossa se kulki kerran Iranin ja Kiinan väliseen kauppatie- toon, on kuvattu vain bakteeri-jättiläinen, jolla on paaleja.

Kuinka paljon kameli painaa?

Nämä nisäkkäät ovat melko korkeat: 190 - 230 cm säkällä, miehillä aina hieman suurempi kuin naaraat. Rungon pituus voi vaihdella 230: sta 340: een dromedarialle ja 240: stä 360 cm: iin niiden kaksivuorossa oleville veljille. Kiistanalainen kysymys on kuinka paljon kameli painaa. Joten aikuisen paino vaihtelee keskimäärin 300 - 800 kg eri roduissa. Kuitenkin on olemassa joitakin jättiläisiä, joiden paino on 1 tonni. Kaksivärinen kameli pidetään tämän perheen suurimmaksi edustajaksi, ja pienin on kama, dromedaryn hybridi ja eteläamerikkalainen lama. Tämän murun enimmäispaino on enintään 70 kg.

Kuinka monta kamelia asuu?

Tähän saakka keskustelu siitä, kuinka monta kamelia asuu, ei ole vähentynyt. Kotieläinten käyttöikä on 20-40 vuotta. Kuitenkin haptagoujen - luonnonvaraisten kameleiden - joukossa on yksilöitä, jotka saavuttavat 50 vuoden iän, ja keskimääräinen elinajanodote on noin neljä vuosikymmentä.

Mitä kamelilla on kuoppaan?

On yleinen usko siihen, että kamelin kuoppainen on eräänlainen vesikouru, joka on täynnä vettä ja josta eläimelle saadaan tarvittava neste. Itse asiassa näin ei ole. "Aavikon alukset" pystyvät todella säästämään nestettä tulevalle käytölle, mutta kasvun takana vain puhtaassa muodossaan kertyy vähiten.

Vastaus kysymykseen, jonka mukaan kamelilla on koukku, on enemmän prosaalis ja samalla hämmästyttävä. Tämä fysiologinen säiliö on täynnä rasvaa, joka suorittaa kaksi toimintoa kerralla: se suojaa kehoa ylikuumenemiselta ja kerää ravinteita, minkä vuoksi eläin voi olla olemassa pitkään ilman minkäänlaisia ​​ruoka-aineita. Aikuinen yksilö voi ilman terveydellisiä vahinkoja menettää jopa 40% painostaan ​​ja nopeasti elpyä heti, kun se löytää ruokaa.

Jos kyseessä on pitkittynyt jano tai nälkä, rasva hajoaa uudelleen sen ainesosiin, vapauttaen elintärkeän aktiivisuuden kannalta välttämättömän energian ja veden.

Kamelit pystyvät varastoimaan nestettä tulevaisuuteen, ei ainoastaan ​​kouruun, vaan myös erityisiin vatsaonteloihin. Juomaveden saavuttua aavikon nopea kävelijä voi juoda yli 100 litraa vettä kerrallaan. Joten on dokumentaarinen tosiasia: kameli, joka on viivästynyt kesällä kuivuuden, ruoan ja juoman 8 päivän ajan, menetti 100 kg painoa. Kastelupaikan saavuttamiseksi hän ei repäisi pois vettä 9 minuuttia juomisen jälkeen, tänä aikana 103 litraa. Keskimäärin yhden kuoppainen kameli voi juoda 60: stä 135 litraan kerrallaan, ja kaksinkertainen rumpu voi juoda vielä enemmän.

Hump ​​suorittaa toisen tärkeän tehtävän: säätää lämmönsiirtoa. Tämä johtuu paikoista, joissa kamelit elävät, ilmasto-olosuhteissa. Aavikolla yö- ja päivätilojen välinen ero voi nousta 50 asteeseen. Rasvanpohja säästää omistajaa sekä palavasta lämpöstä (Gobin aavikon lämpö tai Sahara kesällä voi saavuttaa 40-45 °) ja yölämpötiloista, jotka usein pudoten jopa -10 ° kesäaikaan. Auringon säteet kesällä ovat niin kuumia, että hiekkaan jäänyt muna on kovaa puoli tuntia, ja useimmat nisäkkäät ovat vaarassa saada lämpöhalvauksen ja vakavimmassa tapauksessa kuolla ylikuumenemisesta. Mikä on yksi-humped, että kahden humped kameli on vapaa tällaisesta riskeistä. Rasvakerroksen paksuus on niin suuri, että eläimen ruumiinlämpötila pysyy normaalilla alueella. Ja yön tultaessa kumpu alkaa toimia lämmittimen roolissa, jäähtyy pimeässä hyväksyttävään 35 - 40⁰: een ja tarjoaa taas viileyttä päivällä.

Top